Perfidnie ściągnięty z jednej z poznańskich knajpek. Tak bardzo nam smakował, że Jerz zażądał takiego samego w domu.
Pyszny obiadek składa się z brokułów pod kołderką z beszamelu :D
W celu pożarcia tegoż należy wziąć brokuły: piękne, ciemnozielone i świeżutkie, i zblanszować je przez moment w wodzie z dodatkiem kurkumy, soli i oleju. Wyłowić, uważając na palce u stóp, bo taki poparzony brokół bywa bardzo mściwy i złośliwy, i lubi wykonać podstępny skok z łyżki durszlakowej na nasze dolne kończyny :DDDDD
Układamy nasze warzywo w brytfance, na blasze do pieczenia (jeśli chcemy nakarmić pułk wojska) lub w naczyńku żaroodpornym i wykonujemy beszamel. Ma być gęsty i uczciwy: z żółtkiem, na maśle i śmietance, bo ma być smacznie. (Odpuśćmy sobie opowieści o cholesterolu: tyle razy jadłam brokuły zamordowane w restauracjach w samym wrzątku, że nie dziwię się kiedy dzieci nie chcą ich jeść). Jeśli mam podać przepis na sos beszamelowy, to proszę pisać :D Do sosiku, w ramach uatrakcyjnienia, wkruszamy ostry ser pleśniowy - może być np. Rokpol.
Górę brokułów okraszamy pachnącymi skwareczkami z wędzonego boczku, zalewamy wszystko wspomnianym wyżej soskiem i wsuwamy do gorącego piekarnika. Czekamy aż się to to zrumieni pięknie na wierzchu i pożeramy. Nie należy atakować współbiesiadników widelcem w oko, bo tak zrobione brokuły są straszliwie sycące i może się zdarzyć, że z łakomstwa uczynimy sobie z kogoś wroga.
A jak się ktoś boi utyć, to niech cierpi - wolę być gruba i szczęśliwa :DDDDDD
Nareszcie ktoś lubi brokuły! Powiedz jeszcze, że lubisz szpinak, a zostaniesz moją idolką:-)
OdpowiedzUsuńMoja Droga - wprawdzie nie predenduje do miana idolki, ale owszem: KOCHAM SZPINAK :DDDDDDDDD PASJAMI :DDDDDD Szpinak z ziemniaczkami, pierogi ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem, ostry sos szpiankowy do wołowiny i szpinak na pizzy też kocham :DDDDDD Mogłabym dalej wymieniać, ale właśnie ugotowałam kawę i ona mnie tak woooooooooła :DDDDD
OdpowiedzUsuńLazania ze szpinakiem... mmmm, bajka:-)
OdpowiedzUsuńTaaaaaaaaaaak :DDDDDDDDDD
OdpowiedzUsuń